BROWSE PROJECTS

   

Residential

Sutherland St Lane Cove

2017

CLIENT: Private
CONTRACTOR: Tazman Constructions

This renovation was motivated by the concept of creating a series of calm spaces with good visual connectivity for a young family. 

Central to the concept was the idea that all the spaces were linked so that the family could stay in contact also giving the adults the ability to supervise the younger children. 

The design allowed for generous natural light and cross ventilation through an internal coutyard and was environmentally sustainable and economical in terms of materials and space planning.

A specifically designed external recycled timber frame on the east and western elevations shield the house from the harsh summer sun. The recycled hardwood timber has been adaptively reused from a demolished bridge.

High specification insulation in conjunction with generous balconies on the north elevation also help to control solar access.

The mixture of slot windows and large double-glazed sliding doors provide glimpses of movement through the house.

Ceiling fans are provided in every living space and underfloor heating throughout in lieu of air conditioning. Additional ESD considerations include 14KW PV solar panels to roof, gas hot water and a wood burning fire place with fan booster.